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2. In other respects, the Application is rejected. 
(Signatures): 
Suzanne BASTID 
Vice-President, presiding 
Francis T. P. PLIMPTON 
Vice-President 
Geneva, 4 April 1973 

Roger STEVENS 
Member 

Jean HARDY 
Executive Secretary 

Case No. 152: 
Garnett 

Judgement No. 175 
(Original: English) 

Against: The Secretary-General 
of the United Nations 

Request for interpretation of Judgement No. 156. 
StaffRule 103.9 (i).-Recomputation effected by the Respondent pursuant to Judgement No. 1.56, 

-Question whether post adjustment should be taken into account in the computation of the “‘salary” 
received by the staff member in the post to which he or she has been promoted.-No basis for the 
Applicant’s contention that the term “salary”means in this case only base salary.-General rule implicit 
in paragraph 9 of annex I to the Staff Regulations, that post adjustments are factors in calculating 
Professional category salaries-The purpose is to ensure that a staff member shall not suflerfinancially 
by reason of a promotion-Need to include all sums actually received in comparing remuneration in 
the new position with remuneration in the old.-Since the salaries of both General Service and Profes- 
sional staff are related to the cost of living, to omit post adjustment would be to compare unlikes- 
Conclusion of the Tribunal that post adjustment should be taken into account in calculations under Staff 
Rule 103.9 (i).-Contention of the Applicant relating to the methods used by the Respondent in making 
the recomputations called for by Judgement No. IX-Consideration of those methods-Conclusion of 
the Tribunal that the recomputation of the Applicant’s salary made by the Respondent complied with 
Staff Rule 103.9 (i).-Application rejected. 

THE ADMINISTRATIVE TRIBUNAL OF THE UNITED NATIONS, 
Composed of Mme Paul Bastid, Vice-President, presiding; Mr. Francis T. P. 

Plimpton, Vice-President; Mr. Mutuale-Tshikantshe; 
Whereas, on 6 October 1971, Miss Betty Gamett, a staff member of the United 

Nations, filed an application requesting the Tribunal: 
“1. To rescind the decision not to adjust my salary, in order that, during the 

period 1 September 1969 to 1 September 1970, that is, the first year following my 
promotion from G-5 step IX to P-2 step I, my salary would remain equivalent of 
one full step more than I would have received without promotion and this in 
accordance with the provisions of Staff Rule 103.9 (i); 

“2. To order that the necessary measures be taken so that my salary during 
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the first year following promotion (viz. 1 September 1969 to 1 September 1970) 
is in accordance with Staff Rule 103.9 (i).” 
Whereas, by Judgement No. 156 delivered on 20 April 1972, the Tribunal re- 

scinded the Respondent’s contested decision and ordered him to re-compute the Appli- 
cant’s salary for the year 1 September 1969-1 September 1970 in accordance with Staff 
Rule 103.9 (i) as construed by the Tribunal, taking into account all increases during 
the year in the salary scale of either her prior position or the position to which she was 
promoted; 

Whereas, on 7 July 1972, the Officer-in-Charge of the Office of Personnel informed 
the Applicant that in accordance with Judgement No. 156 the Office of Personnel had 
re-computed her salary for the year following her promotion (1 September 1969 to 1 
September 1970) taking into account all changes in the salary scales which had come 
into effect both in the level from which she had been promoted and in the promotion 
level during that year, that, as a result of the re-computation, the date of her next 
increment after promotion would be 1 July 1970 instead of 1 September 1970, and that, 
accordingly, the difference between the salary she would have received at the G-5 level 
if she had not been promoted ($9,390.66) and her salary in the promotion (P-2) level 
during the year following the promotion as re-computed ($9,643.82) was now $253.16, 
which was more than the amount of one full step in the promotion level (S241.00); 

Whereas the Chief of the Rules and Procedures Section, Office of Personnel 
Services, explained the method used for re-computing the Applicant’s salary in a 
memorandum addressed to her counsel on 29 December 1972; 

Whereas, on 12 March 1973, the Applicant filed a motion for the interpretation 
of Judgement No. 156, requesting the Tribunal to state that, in terms of that judgement, 
the “computation continuing throughout the [first] year [following promotion]‘: neces- 
sitates a re-computation of her salary as of 1 January 1970; 

Whereas, on 10 April 1973, the Respondent submitted observations on the motion 
for the interpretation of Judgement No. 156; 

Whereas the Applicant’s principal contentions are: 
1. As re-computed, the amount that the Applicant received in salary during the 

period 1 January to 1 July 1970 was not in the amount of one full step in the P-2 level 
more than she would have received without promotion; since the annual salary scale 
in her old post was raised as of 1 January 1970 to an amount ($9,701) which was more 
than her annual promotion scale ($9,593), her salary should have been re-calculated 
as of that date regardless of the excess of prior payments to her over the requirements 
of Staff Rule 103.9 (i) up to that time. 

2. The Respondent is wrong in maintaining that the re-calculation that has to be 
made each time there is a change in the salary received before or after promotion should 
not result in the Applicant’s receiving more than a certain amount over the period of 
the first year following promotion: the re-calculation should take place as and when the 
fluctuations occur. 

3. (a) Post adjustment does not form part of “salary” as understood in Staff Rule 
103.9 (i). Therefore, the only re-calculation warranted in the Applicant’s case should 
have taken place on 1 January 1970, because it was at that time that Staff Rule 103.9 
(i) was not being respected; 

(b) Even if post adjustment were to be considered as coming within that meaning 
of “salary”, the result would not be that reached by the Respondent in view of the fact 
that a change in salary from P-2 step I to step II or III as of 1 January 1970 would 
have moved the date of her next increment to 1 January 1971, since a re-calculation 
upon change in post adjustment would only have been warranted had the Applicant’s 
new salary not been more than one full step in excess of her salary without promotion. 
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Whereas the Respondent’s principal contentions are: 
1. By moving the Applicant’s date of salary increment during the year following 

her promotion from 1 September 1970 to 1 July 1970, the Respondent complied with 
Staff Rule 103.9 (i) as interpreted by the Tribunal since this corrective action resulted 
in the Applicant receiving during the year following her promotion “compensation in 
the amount of one step in the new position’s salary scale more than [she] would have 
received in the prior position during that year”, as called for in paragraph II of 
Judgement No. 156. 

2. The language of paragraph 9 of Annex I to the Staff Regulations implies that 
as a general rule post adjustments are factors in calculating salaries in the professional 
category. This applies particularly to the calculation required under Staff Rule 103.9 
(i) since general service salary scales are related to local costs of living. 

3. The Applicant’s claim that, for each month of the yearfollowing herpromotion, 
the difference between her annual salary rate at the promotion level and her annual 
salary rate at the pre-promotion level should be equal to at least the amount of one full 
step at the promotion level has no basis in Staff Rule 103.9 (i) or in Judgement No. 
156. 

The Tribunal, having deliberated from 4 to 11 October 1973, now pronounces the 
following judgement: 

I. This case involves the interpretation of Staff Rule 103.9 (i), which reads as 
follows: 

“(i) During the first year following promotion a staff member in continuous 
service shall receive in salary the amount of one full step in the level to which 
he has been promoted more than he would have received without promotion, 
except where promotion to the lowest step of the level yields a greater amount. 
The step rate and date of salary increment in the higher salary level shall be 
adjusted to achieve this end.” 

II. The Tribunal notes that the Respondent, in his re-computation pursuant to 
Judgement No. 156, included, in the salary received by the Applicant during the year 
following her promotion, amounts received by her by way of the post adjustments 
applicable to all P levels. The re-computation gave effect (a) as of 1 December 1969 
to the change in the New York post adjustment classification from class 6 to class 7; 
(b) as of 1 January 1970 to the salary increase in the General Service category; (c) as 
of 1 January 1970, to what would have been the Applicant’s change in her old post from 
step IX to step X; (d) as of 1 June 1970 to the change in the New York post adjustment 
classification from class 7 to class 8; and (e) as of 1 July 1970 to changing the Applicant 
from P-2 step I to P-2 step II to ensure that during the first year following her 
promotion she would receive, in accordance with Staff Rule 103.9 (i), the amount of 
one full step in her new level more than she would have received without promotion. 

Such re-computation resulted in the Applicant’s receiving, in her promotion post 
during the period 1 September 1969 to 31 December 1969, an amount which exceeded 
what she would have received during that period in her old post. The difference 
exceeded the portion of one fullstep in the P-2 level which would have been allocable 
to that period. 

As to the period 1 January 1970 to 30 June 1970, the re-computation resulted in 
the Applicant’s receiving in her promotion post an amount which she claims was less 
than what she would have received during that period in her old post after adding 
thereto the portion of one full step in the P-2 level which would have been allocable 
to that period. 

The excess referred to above in respect of the period 1 September 1969 to 31 
December 1969 and the excess in respect of the period 1 July 1970 to 31 August 1970 
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more than made up for the claimed deficiency in respect of the period 1 January 1970 
to 30 June 1970. 

III. The first question is whether, in the calculations incident to the application 
of Staff Rule 103.9 (i), post adjustment should be taken into account in the computation 
of the “salary” received by the staff member in the post to which he or she has been 
promoted. 

Staff Rule 103.9 (i) does not specifically define “salary”, and there is no basis for 
the Applicant’s contention that the term, as used in comparing General Service remu- 
neration and Professional category remuneration, means only base salary prior to post 
adjustment. Furthermore, Annex I, paragraph 9 to the Staff Regulations implies that 
as a general rule post adjustments are factors in calculating Professional category 
salaries. 

Furthermore, the obvious purpose of Staff Rule 103.9 (i) is to ensure that a staff 
member shall not suffer financially by reason of a promotion. It provides in effect that 
during the first year of service in the new position the staff member’s remuneration shall 
exceed the remuneration which would have been received during that year in the old 
position by the amount of one full step in the new position---in other words, that the 
year shall yield the staff member an increment equal to one step in the new position 
over what would have been received during the year in the old position. 

In comparing remuneration in the new position with remuneration in the old, the 
Rule must have intended in both cases to include all amounts actually received, whether 
by way of base salary or cost of living allowances. General Service salary scales are 
related to local costs of living, since they are based on the best prevailing conditions 
of employment in the locality concerned (see Staff Regulations, Annex I, paragraph 7, 
and witness the upward revision of the General Service salary scale as of 1 January 
1970), and Professional category remuneration is similarly related through post adjust- 
ment. To omit the latter in calculations under Staff Rule 103.9 (i) would be to compare 
unlikes, and would distort the purpose of the Rule. 

The Tribunal accordingly holds that the receipt of post adjustment by Professional 
category personnel should be taken into account in calculations under Staff Rule 103.9 
(9. 

IV. The Applicant’s other contentions relate to the methods used by the Respon- 
dent in making the re-computations called for by Judgement No. 156, which required 
that all increases during the year after the Applicant’s promotion in the salary scales 
of either her old position or her new position be taken into account. 

In broad result the re-computation made by the Respondent clearly complied with 
Staff Rule 103.9 (i), since the $9,643.82 actually received by the Applicant for such year 
pursuant to the re-computation exceeded $9,390.66, the amount she would have re- 
ceived during the year in her old position, by $253.16, or $12.16 more than $241.00, 
i.e., one full step in her new position. 

The Applicant claims, however, that because on 1 January 1970 the salary scale 
in her old post rose, by reason of a general salary increase and what would have been 
her next salary increment, from $8,770 to $9,701, whereas at that date her new salary 
scale (including post adjustment) at P-2 step I was $9,593, she should have been 
changed to P-2 step II or III as of that date. 

This contention loses sight of the fact that from 1 September 1969 to 3 1 December 
1969, while her old salary was at the rate of $8,770, she had been receiving, at the P-2 
step I level, salary at the rate of $9,593 (giving effect to the increase in post adjustment 
as of 1 December 1969), which was substantially more than the requirement of Staff 
Rule 103.9 (i) for the period. Obviously there was no need to change her P-2 step I 
status at 1 January 1970 when the requirement of the Rule todate had been more than 
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met. Nor can the period 1 January 1970 to 1 July 1970 be considered, as the Applicant 
does, without regard to what happened from 1 September 1969 to 31 December 1969, 
nor without regard to what happened on 1 June 1970 and from 1 July 1970 to 1 
September 1970. 

Indeed, there would be no reason to change the Applicant’s status as of the 
beginning of a month unless, calculated cumulatively from the beginning of the year 
to date, her receipts in her new post during that period had not exceeded what she 
would have received in her old post during the period by an amount equal to the 
prorated portion of one full step in the new post allocable to the period. 

The Respondent’s change of the Applicant as at 1 July 1970 from P-2 step I to 
P-2 step II had the effect of curing whatever slight pro rata deficiency there might have 
been by way of cumulative compliance with the Rule, and resulted in the Applicant’s 
receiving by the end of the year slightly more than the amount required by the Rule. 

The Applicant’s contentions as to the methods used by the Respondent in the 
re-calculation are therefore overruled. 

V. For the above reasons the application is rejected. 
(Signatures): 
Suzanne BASTID MUTUALE-TSHIKANTSHE 
Vice-President, presiding Member 
Francis T. P. PLIMPTON Jean HARDY 
Vice-President Executive Secretary 
New York, II October I973 

Judgement No. 176 
(Original: French) 

Case No. 170: 
Fayad 

Against: The Secretary-General 
of the United Nations 

Request by a technical assistance expert for validation by the Joint Staff Pension Fund of service 
completed before his participation in the Fund, as a judge in the Republic of the Congo. 

Agreement between the Applicant and the Respondent that the application should be submitted 
directly to the Tribunal, notwithstanding that any decision upon the case must take account of the terms 
of the judiciav contract concluded between the Applicant and the Respondent, which provides that 
disputes shall be settled by recourse to an arbitration procedure.-Competence of the Tribunal to pass 
judgement on all aspects of the application. 

Impossibility of judging the request for validation solely by reference to the Pension Fund Regula- 
tionr-Need to take account of the terms of the judiciary contract.-Examination of the scope of that 

,contract.-Respondent’s contention that the Applicant was not employed by the United Nationr- 
Contract clause indicating that the Applicant was not a member of the United Nations Secretariat.- 
Impossibility of derivingfrom that cla& decbiveproof that the Applicant was not employed by the United 
Nations-Clause stating that the Congolese Government could be substituted for the United Nations as 
co-contractor after the contract had bien in force for one year.-Consequenily, the Applicant was not 
in the service of the United Nation-Respondent’s contention that the Applicant’s appointment was not 


